Introductie

In een tijd waarin duurzaamheid en circulariteit steeds belangrijker worden, speelt de werkomgeving een cruciale rol in het bereiken van deze doelen. Tijdens het webinar georganiseerd door Alvero en Smart Workplace, werd diep ingegaan op het belang van data voor de circulaire transitie van de werkomgeving. Dit document vat de kernpunten en inzichten samen, met speciale aandacht voor praktijkvoorbeelden en strategieën die aan bod kwamen.

Het belang van CSRD en de rol van data

Jeff van Eijk, duurzaamheidsadviseur van Sustainall, benadrukte de nieuwe richtlijnen rondom duurzaamheid, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), en hoe deze bedrijven dwingen meer transparant te zijn over hun duurzaamheidsinspanningen. Belangrijk is de rol van data in het aantonen van de impact en het sturen op verbeteringen. Data over het gebruik en hergebruik van kantoormeubilair worden cruciaal in het rapporteren en verbeteren van duurzaamheidsprestaties.

Jeff van Eijk

Praktijkvoorbeeld: Circulaire revitalisering bij het Alpha College

Hans Reineke, architect bij Hollandse Nieuwe, deelde een praktijkvoorbeeld van circulaire revitalisering bij het Alpha College. Dit project toonde aan hoe essentieel het is om vanaf het begin van een project een circulaire benadering te integreren en hoe data over bestaande materialen en meubilair hiervoor onmisbaar zijn.

Hans Reineke

De praktische toepassing van Meubelmanagementsystemen

Brigitte de Haan, huisvestingsmanager bij Senzer, illustreerde hoe een meubelmanagementsysteem in de praktijk werkt en bijdraagt aan een circulaire werkomgeving. Door inzicht in de levensduur, conditie en potentieel voor hergebruik van meubilair, kunnen organisaties duurzamere beslissingen nemen en efficiënter beheren wat ze al hebben.

Brigitte de Haan
ASR

Conclusie en actie oproep

De transitie naar een circulaire werkomgeving is zowel een noodzaak als een kans. Data spelen hierin een onmisbare rol, van het voldoen aan rapportageverplichtingen tot het maken van geïnformeerde beslissingen over aanschaf, onderhoud, en hergebruik van meubilair. Dit vraagt om een verschuiving in denken en doen bij alle betrokkenen, van leveranciers tot eindgebruikers.

 

Wil je de webinar in zijn geheel terugzien? Bekijk hem hieronder

SWP-Webinar

Voor organisaties die deze transitie willen versnellen, biedt Alvero Meubel Management een platform en de expertise om de inzet en beheer van kantoormeubilair te optimaliseren. Ontdek hoe je jouw werkomgeving kunt transformeren op een wijze die zowel economisch als ecologisch duurzaam is. 

Wil je ook een demo?

Neem contact op met Joris voor meer informatie en begin vandaag nog met jouw circulaire transitie. 

Joris Cools